2011.03.19.
Trafó, Budapest

Pandit Balamuralikrishna– Karnatikus Ének
Pandit Ronu Majumdar – Bansuri
Pandit Abhijit Banerjee
Tabla, Pakhawaj

19.15-től a Kalkutta Zenéje című dokumentumfilmet vetítettük magyar felirattal.

 

fotó: Zafir Dániel ©


Pandit Balamuralikrishna
Karnatikus Ének

fotó: Zafir Dániel ©


Pandit Ronu Majumdar
Bansuri

fotó: Zafir Dániel ©


Pandit Abhijit Banerjee
Tabla, Pakhawaj

fotó: Zafir Dániel ©

Napjaink tablajátékosai között Abhijit Banerjee egyike India legkreatívabb és legkeresettebb zenészeinek. A zene iránti vonzódást és a tehetségét felismervén, édesapja 4 éves korától tanította tablázni. Emellett hindusztáni éneket és hegedűjátékot tanult. Később az egyik leghíresebb tanítványa lett India kiváló zenei gurujának Pandit Jnan Prakash Ghosh-nak.

Gyakorlatilag minden nagyhírű indiai zenészt kísért már koncerteken, mint pl. Pt. Ravi Shankar, Pt. Nikhil Banerjee, Begum Parween Sultana, Pt. Jasraj, Pt Shiv Kumar Sharma, Dr. Balamurali Krishnan stb. Tabla szólójátékával több, mint 50 fesztiválon kápráztatta el a közönséget, illetve számos szólólemeze jelent meg.

India minden jelentős fesztiválján játszott, emellett turnézott az USA, Kanada, Anglia, Európa, Japán, Ausztrália, Dél Afrika, Dél. Kelet Ázsia és Mexikó városaiban. Szemináriumokat, workshopokat zenei iskolákban és egyetemeken szerte a világban. Játszott olyan nagynevű előadótermekben, mint a Lincoln Center, Carnegie Hall (USA), Gevant Haus (Németország), Paleis (Belgium), Theatre de la Ville (Franciaország), South Bank (Anglia).

Az indiai klasszikus zenei karrierje mellett játszott Ry Cooderrel, Larry Corryellel és Trilok Gurtuval is. Megalapította saját, TARANG nevű ütőhangszeres zenekarát, mellyel saját kompozícióit játsszák. E mellett tagja a következő zenekaroknak fúziós is: Raga Jazz Group, Arohi Ensemble.

Abhijit számos filmzenét szerzett az indiai televízió számára és a „The Trail” című dokumentumfilmhez írt zenéje elnyerte a legjobb filmzene díját Kalkuttában. Alapítója a Dhwani Academy of Percussion intézményláncnak (Los Angeles, New York, Singapore és Kalkutta) Ezekben az intézményekben nemcsak a tehetséggondozás folyik, de az indiai klasszikus zene népszerűsítése is, sőt külön oktatási- és ösztöndíjprogramot dolgoztak ki látássérült gyermekek számára.

A zene mellett angol nyelvből és újságírásból szerzett még diplomát.

http://www.abhijitbanerjee.com