2014. március 8.
Trafó, Budapest

Roopa Panesar – Szitár
Bhupinder Singh Chaggar – Tabla

“Jó közönség vagyunk. Azaz: így leszünk estéről estére jó közönséggé,
ha ilyen előadók varázsolnak a szemünk láttára, fülünk hallatára.”

az e-kultúra beszámolója a koncertrőlRoopa Panesar
Szitár

Az indiai klasszikus zenei színtér egyik legjobb fiatal előadója Angliában. Roopa Panesar nem csupán a szakértők, de a közönség szívét is képes megnyerni élettel teli, virtuóz játékával. Hét éves korában kezdett tanulni Ustad Dharambir Singh keze alatt, aki azonnal felismerte a kislány tehetségét. Később olyan nagyszerű előadók tanították, mint Pandit Arvind Parikh, Ustad Shahid Parvez, Ustad Bahauddin Dagar, Ustad Siraj Khan vagy épp Pt. Ajoy Chakroborty.

Roopa nemcsak előadója, de tanára is a szitárnak és számos nemzetközi projekt keretében adott inspirációt a vele együtt dolgozó klasszikus zenészeknek. Bár elkötelezett a klasszikus zene iránt, de e mellett olyan világhíres zenészekkel dolgozott együtt, mint a Mercury Díjas Talvin Singh. Roopa számos alkalommal turnézott Európában és az Egyesült Államokban. Első albuma 2011-ben jelent meg “Khoj” címmel.

http://roopapanesar.com/


Bhupinder Singh Chaggar
tabla

fotó: Zafir Dániel ©

Bhupinder Singh Chaggar egyik legkitűnőbb tanítványa Pt. Sharda Sahai-nak, a Benares tabla Gharana nagymesterének. A több évtized gyakorlással és koncertezéssel nemcsak Európa, de India egyik elismert tabla-szólistája lett. Az elmúlt évtizedekben folytatta progresszív zenei hozzáállását és a klasszikus koncertek mellett számos nagyszerű jazz és világzenei formációban szerepelt. Szóló tablajátékával meghívást kapott a legnagyobb Angliai indiai klasszikus zenei fesztiválra, a Darbar fesztiválra, ami azért is kitüntetés, mert ott jellemzően az indiai klasszikus zene idősebb, Indiában nevelkedett generációja mutathatja meg tudását.

http://www.bhupinderchaggar.com