2015. május 17. vasárnap
Trafó, Budapest 20.00

Shashank Subramanyam
a bambuszfuvola legendás játékosa

Jyotsna SrikanthHegedű
Sai GiridharMridangam

20.00-tól a M.S. Subbulakshmi – a karnatikus zene legendás énekese
című dokumentumfilmet vetítetük magyar felirattal.


fotó: Zafir Dániel ©


Shashank Subramanyam
Bansuri

fotó: Zafir Dániel ©

A Grammy-díjra jelölt bansuri, azaz bambuszfuvola-játékos, Shashank 1984-ben, mindössze hat éves korábban robbant be a világ zenei életébe. 12 évesen a valaha volt legfiatalabb zenész, aki a madraszi zeneakadémián adhatott koncertet.

Édesapja, Subramanyam és a nagyszerű énekes R.K. Srikantan, valamint Palghat K.V. Narayanaswami tanította. Jelenleg ő a világszerte legkeresettebb bansurijátékosa Indiának. A BBC World TV nemrég mutatta be Destination Music című dokumentumfilmjét, ami Shashank életét dolgozza fel.


fotó: Zafir Dániel ©

Fuvolájának egyedien sziporkázó, sajátos hangja, valóban énekre fakasztja ezt az ősi hangszert. Virtuozitása csak egy természetes velejárója annak a tökéletes képzésnek, amiben részesült. Shashank olyan, korábban nem ismert játéktechnikákat fejlesztett ki hangszerére, mint a „dupla fuvolás játék”, illetve a két oktávban való együttes játék. Ezekkel a világ minden fuvolaművésze elismerését kivívta.

25 évnyi indiai klasszikus zenei életpályáján Shashank a világ szinte minden szegletében játszott már a a leghíresebb koncerttermekben. Magyarországon pedig először ad majd koncertet. Shashank, akinek muzsikája eddig több, mint 60 lemezen és számos DVD-n jelent meg.

http://shashank.org/