2009. november 7.
Trafó, Budapest

Pandit Dhruba GhoshSarangi
Vinod LeleTabla

fotó: Zafir Dániel ©Pandit Dhruba Ghosh
Sarangi

fotó: Zafir Dániel ©

A Sarangi-t Indiában úgy ismerik, mint a “száz szín hangszere”. Dhruba Ghosh az észak-indiai Sarangi hagyományát egy teljesen új dimenzióba helyezte. Briliáns technikája, valamint a rágák érzelemgazdag megszólaltatása, ennek a bonyolult bélhúros hangszernek a mesterévé emelte. Egyike azoknak, akik a Sarangi-nak szólóhangszeri rangot adtak.

Dhruba a tanulást világhírű ütőhangszeres és zenepedagógus édesapjánál, Pandit Nikhil Ghosh-nál kezdte. Később az énekes és zeneszerző, Pandit Dinkar Kaikini, majd a híres Sarangi mester, Ustad Sagiruddin Khan tanítványa lett. Az ő nyomán kezdett el a legendás Bundu Khan, az ún. Delhi Gharana stílusában játszani. Ugyancsak tanult Ustad Ali Akbar Khan-tól (a Maihar Gharana nemrég elhunyt, világhű Sarod mesterétől) valamint atyai nagybátyjától, a Bansuri játékos Pannalal Ghosh-tól, aki az indiai fuvolát elsőként alkalmazta a klasszikus színpadokon.

Dhruba Ghosh a világot beutazva számtalan szólókoncertet adott 1991 óta szólistaként és világhíres énekesek kísérőzenészeként, valamint fúziós koncerteken bizonyította zenei tehetségét.


Vinod Lele
Tabla


fotó: Zafir Dániel ©

Az 1965-ös születésű Vinod Lele mesterétől és tanárától Pandit Kashinath Khandekar a Benáresz Gharana (A Benáreszi Iskola) kiváló tablajátékosától tanult. Évfolyamelsőként végzett az allahabadi Prayag Sangeet Samiti Zeneművészeti Egyetemen. 1982-ben tablajátékával első helyett szerzett a Satet Sangeet Nathak Zeneművészeti Egyetem zenei versenyén. Egy évvel később pedig az All India Radio klasszikus zenei versenyét nyerte meg.

Vinod Lele olyan egyedi stílusú tablajátékos, aki a mesteri pontosság és az élettel teli, játékosság mellet megőrizte a benáreszi zenei hagyomány tisztaságát is. Az Indiai Klasszikus Zene olyan nagyszerű szólistáit kísérte tablajátékával, mint Pandit V.G. Jog, Girija Deva, Dr. N. Rajam. Pandit Rajan Sajan Mishra, Pandit Buddhaditya Mukherjee, Pandit Bhajan Sopori, Pandit Vishwa Mohan Bhatt, Pandit Jasraj, Pandit Ulhas Kashalkar, Smt. Aswini Bhide, Smt. Shubha Mudgal, Smt Shruti Sadolikar, Pandit Ajay Pohankar, Pandit Debu Chaudhary vagy akár Pandit Ram Narayan.

Számos koncertje és az Indiai Klasszikus zenét bemutató előadása volt Indián kívül Új-Zéland, Ausztrália, Hollandia, Svájc, Belgium, Ausztria, Németország és Japán városaiban.

http://vinodlele.com