2010. november 13.
Trafó, Budapest

Gundecha Testvérek

India leghíresebb Dhrupad testvérei!
Dhrupad – India legősibb, legmeditatívabb zenei stílusa!


fotó: Zafir Dániel ©


Pandit Ramakant Gundecha Dhrupad ének
Pandit Umakant Gundecha Dhrupad ének
Akhilesh Gundecha Pakhawaj
Anant Gundecha Tanpura
Vass Mariann Linda Tanpura

19.15-től a Dhrupad című dokumentumfilmet vetítettük magyar felirattal.


Gundecha Testvérek
Dhrupad ének

 fotó: Zafir Dániel ©

Második alkalommal látogatott Magyarországra Pandit Umakant és Ramakant Gundecha, akik India leghíresebb és legkeresettebb Dhrupad énekes előadói.

A Gundecha Testvérek közép-indiai Ujjain-ban születtek. Zenei beavatásukat szüleiktől kapták. Később a világhíres Dhrupad énekes Ustad Zia Fariduddin Dagar, illetve a hagyományos Dhrupad hangszer, a Rudra-vína legismertebb mestere, Ustad Zia Mohiuddin Dagar tanította őket Bhopalban.

A Gundecha Testvérek olyan kiváló klasszikus költők verseit éneklik meg Dhrupad stílusban, mint Tulsidas, Kabir, Padmakar, vagy akár Nirala. Több, mint 40 lemezük jelent meg olyan kiadóknál, mint a H.M.V, Music Today, Rhythm House, Senseworld Music, Sundaram Records, IPPNW Concerts (Berlin), Navras and Audio Rec. (London).

Számos élő koncertet adtak az Anglia, Németország, Franciaország, Japán stb. TV- és rádióműsoraiban. 25 ország fesztiválján képviselték a Dhrupad ősi hagyományát Ausztrália, Japán, Egyiptom, Szingapúr, Banglades, USA városaiban és Európa majd minden országában.

Nemzetközi díjaikból:

  • Sanskriti Award (1994)
  • Kumar Gandharva Award (1998)
  • Dagar Gharana Award (2001)
  • Legjobb zene díja: Rajat Kamal – National Film Award (2006)

http://www.dhrupad.org/