Add a Twitter-hez.. Add a Facebook-hoz.. Add az iWiW-hez.. Add a Startlaphoz.. Add a Google könyvjelzőkhöz
Oszd meg!

*******

2005
szitár, Imdad Khani Gharana
shankar-gitár, Imdad Khani Gharana

2006
Bansuri, Maihar Gharana

2007
Dhrupad, Dagarvani

Dhrupad, Dagarvani

Sarod, Senia Bangash Gharana

2008
ének, hindusztáni
Kathak tánc
szitár, Imdad Khani Gharana

2009
Gottuvadhyam, Karnatikus

szitár, Imdad Khani Gharana

shankar-gitár, Imdad Khani Gharana

Sarangi

2010
Santur
Dhrupad ének

2011
Tabla
Ghatam, Kanjira, Karnatikus

Sarod, Senia Bangash Gharana

Ének, Karnatikus
Bansuri

2012
Qawwali, Pakistan
Qawwali, Pakistan
Sarod, Shahjahanpur Gharana
szitár, Imdad Khani Gharana
hegedű, Karnatikus

2013
Dhrupad ének

2014
Indad Khani Sitar
Masters of Percussion

2015
Carnatic Bansuri
Imdadkhani Sitar

2016
Khyal Vocal
Maihar Gharana Sarod

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei IV.

2007. október 27.
Trafó, Budapest

Ustad Amjad Ali Khan
a sarod mestere

Sanju Sahai - Tabla

A koncert előtt a Singing through Sarod c. dokumentumfilmet vetítettük, magyar felirattal.

Különleges lehetőség, hogy napjaink egyik legjelentősebb indiai zenészét láthattunk vendégül, hallgathattuk meg. Amjad Ali Khan hangszerén, a Sarod-on egyben megőrzője és megújítója a több ezer éves szakrális indiai zenének.

Nézd meg a Trafó koncert egy darabját:

300 A3-as poszter Budapest kulturális központjaiban
  15 db 30 másodperces és 20 db 20 mp hosszú rádióreklám
  50 koncert és interjú a Tilos Rádióban
  10 perces interjú a WEBTV-n
  1/2 oldalas Pesti Est hirdetés
62 (!) intejú, cikk, hir a nyomtatott és elektronikus sajtóban

A sarod  Amjad Ali Khan kezében nem egyszerű hangszer, hanem az évezredes indiai zenei tradíció méltó bemutatója. Hat éves korában adta első koncertjét ezen az ősi indiai húros-hangszeren, amely az indiai klasszikus zene új fejezetének kezdete lett. Apja, Haafiz Ali Khan, a Gwalior uralkodói ház udvari zenészének nevelése által Amjad Ali Khan immár a hatodik zenészgenerációt képviseli az ún. Senia Bangash zenei iskolában.

Amjad Ali Khan lenyűgöző pályája során dolgozott már többek között a Hong Kong Philharmonic Orchestra-val, és olyan zenészekkel játszott duettet, mint a gitáros Charley Byrd, a hegedűművész Igor Frolov, Suprano Glenda Simpson, vagy az angol csellista Matthew Barley. 1995-ben Bhairav című CD-jét a BBC Magazine beválasztotta a legjobb 50 klasszikus album közé. Rendszeresen vendégeskedik a világ leghíresebb koncerttermeiben (Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Kennedy Center, Theatre De La Ville, Palais des Beaux-arts, Chicago Symphony Center, St. James Palace), emellett jelentős nemzetközi fesztiválokon képviseli Indiát (WOMAD Festival, World Beat Festival, BBC Proms, International Poets Festival, Shiraz Festival, UNESCO, Hong Kong Arts Festival, Adelaide Music Festival).

Számos hazai és nemzetközi díja között van az UNESCO Award, valamint az indiai kormány által adományozott Padma Vibhushan cím, amely a legmagasabb kitüntetés, amit civil állampolgár megkaphat Indiában, továbbá a Unicef National Ambassadorship díja és a The Crystal Award , melyet a World Economic-tól kapott. Tiszteletbeli doktorrá választották több egyetemen (Universities of York, Delhi University), magáénak tudhatja a "Commander of the order of Arts and letters" címet, melyet a francia kormány adományozott neki, illetve a 15th Fukuoka Asian Culture Grand Prize-t, melyet 2004-ben Japánban kapott. Emellett tiszteletbeli polgára lett a következő államoknak: Texas, Massachusetts, Tennessee. 1995-ben megkapta a Gandhi UNESCO Érdemrendet Párizsban.

Életéről két könyv jelent meg: The World of Amjad Ali Khan címmel 1995-ben az UBS Publishers kiadónál, valamint Abba-God’s Greatest Gift To Us címmel 2002-ben a Roli Books-Lustre Publications kiadónál. Az életéről készült Strings for Freedom című dokumentumfilm az 1996-os Bengál Filmfesztiválon az Indiai Újságíró Szövetség díját nyerte el.
A koncerten ugyancsak fellép Amjad Ali Khan két fia, Amaan és Ayaan Ali Khan, akik már közel egy évtizede koncerteznek szerte a világban.

Amjad Ali Khan hivatalos oldala: www.sarod.com