Add a Twitter-hez.. Add a Facebook-hoz.. Add az iWiW-hez.. Add a Startlaphoz.. Add a Google könyvjelzőkhöz
Oszd meg!

*******

2005
szitár, Imdad Khani Gharana
shankar-gitár, Imdad Khani Gharana

2006
Bansuri, Maihar Gharana

2007
Dhrupad, Dagarvani

Dhrupad, Dagarvani

Sarod, Senia Bangash Gharana

2008
ének, hindusztáni
Kathak tánc
szitár, Imdad Khani Gharana

2009
Gottuvadhyam, Karnatikus

szitár, Imdad Khani Gharana

shankar-gitár, Imdad Khani Gharana

Sarangi

2010
Santur
Dhrupad ének

2011
Tabla
Ghatam, Kanjira, Karnatikus

Sarod, Senia Bangash Gharana

Ének, Karnatikus
Bansuri

2012
Qawwali, Pakistan
Qawwali, Pakistan
Sarod, Shahjahanpur Gharana
szitár, Imdad Khani Gharana
hegedű, Karnatikus

2013
Dhrupad ének

2014
Indad Khani Sitar
Masters of Percussion

2015
Carnatic Bansuri
Imdadkhani Sitar

2016
Khyal Vocal
Maihar Gharana Sarod

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XX.

2016. szeptember 17. szombat
Trafó, Budapest 20.00

Partho SarothySarod
Pandit Abhijit BanerjeeTabla, Pakhawaj
Somnath RoyGhatam

19.30-tól a Baba Allauddin Khan c. dokumentumfilmet vetítjük, magyar felirattal

"Partho az egyik legelkötelezettebb tanítványom. Boldog vagyok, hogy láthatom a zenei kiteljesedését és azt, hogy a világ egyik legjobb Sarod-játékosává lett. Az áldásom és a jókivánságaim mindenhova elkisérik majd, hogy elnyerje az őt megillető
megbecsülést a zenei életben."
- Pt. Ravi Shankar


Partho Sarothy
Sarod

Partho Sarothy india egyik legkiválóbb Sarod-játékosa. Zenéjét az indiai klasszikus zene hagyományos mélysége mellett, a legkiválóbb muzsikusok virtuozitása jellemzi. Partho úgy tud áradóan virtuóz lenni, hogy közben a rágára jellemző harmónia és meditatív nyugalom is megmarad. Ezzel a különleges technikájával költői magasságokba emelte a klasszikus rága előadást.

Az elmúlt 40 évben a világ minden szegletében koncertezett mestere, Pt. Ravi Shankar mellett, Magyarországra azonban most látogat először. Olyan különleges helyeken adhatott koncertet, mint a Kreml (Oroszország), a Carnegie Hall (USA), The Royal Albert Hall & Queen Elizabeth Hall (London).

India minden jelentős fesztiválján adott már koncertet, amit igazán kevesen mondhatnak el magukról. Ezek közül néhány: The Dover Lane Festival, SRA Music Festival, The Savai Gandharva Festival, IMG Fest, The Shankar Lal Festival, Vishnu Digambar Jayanti, Tansen Sangeet Samaroho.

   Partho Sarothy oldala: http://www.parthosarodi.in

Pandit Abhijit Banerjee
Tabla

Napjaink tablajátékosai között Abhijit Banerjee egyike India a legkreatívabb és legkeresettebb zenészeinek. A zene iránti vonzódást és a tehetségét felismervén, édesapja 4 éves korától tanította tablázni. Emellett hindusztáni éneket és hegedűjátékot tanult. Később az egyik leghíresebb tanítványa lett India kiváló zenei gurujának Pandit Jnan Prakash Ghosh-nak.

Gyakorlatilag minden nagyhírű indiai zenészt kísért már koncerteken, mint pl. Pt. Ravi Shankar, Pt. Nikhil Banerjee, Begum Parween Sultana, Pt. Jasraj, Pt Shiv Kumar Sharma, Dr. Balamurali Krishnan stb. Tabla szólójátékával több, mint 50 fesztiválon kápráztatta el a közönséget, illetve számos szólólemeze jelent meg.

India minden jelentős fesztiválján játszott, emellett turnézott az USA, Kanada, Anglia, Európa, Japán, Ausztrália, Dél Afrika, Dél. Kelet Ázsia és Mexikó városaiban. Szemináriumokat, workshopokat zenei iskolákban és egyetemeken szerte a világban. Játszott olyan nagynevű előadótermekben, mint a Lincoln Center, Carnegie Hall (USA), Gevant Haus (Németország), Paleis (Belgium), Theatre de la Ville (Franciaország), South Bank (Anglia).

Az indiai klasszikus zenei karrierje mellett játszott Ry Cooderrel, Larry Corryellel és Trilok Gurtuval is. Megalapította saját, TARANG nevű ütőhangszeres zenekarát, mellyel saját kompozícióit játsszák. E mellett tagja a következő zenekaroknak fúziós is: Raga Jazz Group, Arohi Ensemble.

Abhijit számos filmzenét szerzett az indiai televízió számára és a „The Trail” című dokumentumfilmhez írt zenéje elnyerte a legjobb filmzene díját Kalkuttában. Alapítója a Dhwani Academy of Percussion intézményláncnak (Los Angeles, New York, Singapore és Kalkutta) Ezekben az intézményekben nemcsak a tehetséggondozás folyik, de az indiai klasszikus zene népszerűsítése is, sőt külön oktatási- és ösztöndíjprogramot dolgoztak ki látássérült gyermekek számára.

A zene mellett angol nyelvből és újságírásból szerzett még diplomát.

Abhijit Banerjee oldala: http://www.abhijitbanerjee.com

Somnath Roy
Ghatam

Somnath Roy 1971-ben született egy zeneszerető bengáli családban. Gyermekkorában számos hangszer iránt érdeklődött, majd egyre inkább a klasszikus zene felé fordult. Sri Nepal Sarkar-tól Bansuri-játékot és Sri Bablu Biswas-tól a dholak nevű népi ütőhangszer technikáját tanulta.

Pandit S. Shekar, a legendás Mridangam maestro tanítványa lett. Az Ő javaslatára kezdett el Ghatam-játékkal foglalkozni és nem sokkal ez után a Madraszban élő Shri V Suresh fogadott tanítványa lett. 1999-ben mutatkozott be Dél-Indiában, mint Ghatam játékos és aztóta olyan világhírű hindusztáni és karnatikus előadókat kísért hangszerével, mint Sangeeta Kalanidhi Dr. T.K. Moorthy, Dr. N. Vijay Shiva, Ustad Amjad Ali Khan, Ustad Shujaat Khan, Pt. Anindo Chatterjee, Pt. Abhijit Banerjee, valamint a Grammy Díj nyertese Pt. Viswa Mohan Bhatt.

Somnath 22 éve dolgozik, mint filmzeneszerző. Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Sandip Roy, Goutam Ghosh, vagy Budhadev Dasgupta. Fontosnak tartja a fúziós zenei életet is, ezért játszott olyan formációkkal, int a Rhythm Scape, Vagy a Bandish Fusion, vagy akár Siddhi Goma, Gujarat egyik leghíresebb népzenésze.

Számos CD-je jelent meg szólistaként és kísérőzenészként. Számos nagyhírű fesztiválon játszott Indiában és Indián kívül, mint pl. Dover Lane Music Conference, International Society for Laya Awareness, Etni Malaga Festival, World Sacred Music Festival stb.
Az ATN Legjobb Ütőhangszeres Díját nyerte el 2003-ban.