Add a Twitter-hez.. Add a Facebook-hoz.. Add az iWiW-hez.. Add a Startlaphoz.. Add a Google könyvjelzőkhöz
Oszd meg!

*******

2005
szitár, Imdad Khani Gharana
shankar-gitár, Imdad Khani Gharana

2006
Bansuri, Maihar Gharana

2007
Dhrupad, Dagarvani

Dhrupad, Dagarvani

Sarod, Senia Bangash Gharana

2008
ének, hindusztáni
Kathak tánc
szitár, Imdad Khani Gharana

2009
Gottuvadhyam, Karnatikus

szitár, Imdad Khani Gharana

shankar-gitár, Imdad Khani Gharana

Sarangi

2010
Santur
Dhrupad ének

2011
Tabla
Ghatam, Kanjira, Karnatikus

Sarod, Senia Bangash Gharana

Ének, Karnatikus
Bansuri

2012
Qawwali, Pakistan
Qawwali, Pakistan
Sarod, Shahjahanpur Gharana
szitár, Imdad Khani Gharana
hegedű, Karnatikus

2013
Dhrupad ének

2014
Indad Khani Sitar
Masters of Percussion

2015
Carnatic Bansuri
Imdadkhani Sitar

2016
Khyal Vocal
Maihar Gharana Sarod

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XIII.

2012. szeptember 29. szombat
Trafó, Budapest 20.00

Három virtuóz
Három koncert egy este

Vinayak Chittar – Szitár
Arnab Chakrabarty
– Sarod
Bhupinder Singh Chaggar
- Tabla

A koncert első felében Arnab Chakrabarty Sarodjátékát hallhattuk Bhupinder Singh Chaggar tablakíséretével. majd Vinayak Chittar szitárjátéka következett. Végül a három zenész együtt lépett a színpadra. Három koncert egy este!

19.15-től a "Vilayat Khan - a rare genius" című dokumentumfilmet vetítettük magyar felirattal.

© Zafir Dániel képei:


Vinayak Chittar
Szitár


© Zafir Dániel
képei

Vinayak Chittar az egyik legvirtuózabb és legkülönlegesebb tagja a Imdad Khani gharana-nak. Zenéjében a rága rendszerének olyan mélységei szólalnak meg, ami ritka a hangszeres előadóknál, miközben a technikai kifinomultság magasiskoláját is képes bemutatni. Vinayak Chittar kiváló zenei arányérzéke teszi különleges előadóvá, melyben a rága már nem is zeneműként, hanem elmesélendő történetként szólal meg a zene nyelvén. Vinayak Chittar 22 éven keresztül csak tanult és gyakorolt. Mesterei Pandit P G Parab és Pandit Arvind Parikh voltak. Vinayak abban a szerencsében is része volt, hogy magától Ustad Vilayat Khan-tól is tanulhatott. Az elmúlt hét évet a játéktechnikája tovább fejlesztésével, tökéletesítésével töltötte.

Vinayak Chittar zseniális játéka azt a benyomást kelti, mintha a világhírű Vilayat Khan szitárjátéka éledne újjá. ” - Times of India (2008)

audio: http://www.reverbnation.com/artist/song_details/8357026


Arnab Chakrabarty
Sarod


© Zafir Dániel képe

Arnab Chakrabarty generációja egyik legvirtuózabb és legismertebb Sarod-játékosa. Míg előadási rendszerben a hagyomány követője, addig technikailag képes volt megújítani a Sarod hangszerjátékát.

Arnab a Sarod legnagyobb mestereitől tanult, mint Pandit Brij Narayan, Pandit Buddhadev Das Gupta, és Kalyan Mukherjea professzor. Közülük Mukherjea volt a legnagyobb hatással Arnab játékára és zenei szemléletére. Das Gupta és Mukherjea által Arnab egy elfogadott és fontos tagja lett a Shahjahanpur leszármazási láncnak, amely olyan nagyságokat adott a 20. századi indiai klasszikus zenének, mint a legendás Pt. Radhika Mohan Maitra. Arnab számos Indiában és az Egyesült Államokban készült film zenéjében működött közre, mint pl. a a 2005-ben Oscar díjas Born into Brothels c. dokumentumfilm.

Egyike a hindusztáni zene legfénylőbb csillagainak...
- Time Out Magazine, Mumbai (2006)

A Sarod igazi csodagyereke...” - The Hindu, New Delhi (2001)

audio: http://soundcloud.com/arnabmeister/raga-bihag-fast-teental-16

Arnab Chakrabarty weboldala: http://www.arnabchakrabarty.com/


Bhupinder Singh Chaggar
Tabla


© Zafir Dániel képe

Bhupinder Singh Chaggar egyik legkitűnőbb tanítványa Pt. Sharda Sahai-nek a Benares tabla Gharana nagymesterének. A több évtized gyakorlással és koncertezéssel nemcsak Európa, de India egyik elismert tabla szólistája lett.

Az elmúlt évtizedekben folytatta progresszív zenei hozáállását és a klasszikus koncertek mellett számos nagyszerű dzsessz és világzenei formációban szerepelt. Szóló tablajátékával meghívást kapott a legnagyobb Angliai indiai klasszikus zenei fesztiválra, a Darbar fesztiválra, ami azért is kitüntetés, mert ott jellemzően az indiai klasszikus zene idősebb, Indiában nevelkedett generációja mutathatja meg tudását. Ezt a koncertjét a Sky Arts televízió is rögzítette.