2017. április 29. szombat
Trafó, Budapest 20.00

Bharat Bhushan Goswami Sarangi
Sandip Bhattacharya Tabla

19.15-től a Benáresz, a Gangesz zenéje című dokumentumfilmet vetítettük magyar felirattal.

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozatában hallhatjuk a különleges, emberi énekhanghoz hasonló megszólalású vonós hangszert, a Sarangit.


Bharat Bhushan Goswami
Sarangi


fotó: Zafir Dániel ©

A Sarangi nevű indiai vonós hangszer hangja megdöbbentően hasonlít az emberi hanghoz. Persze nem beszél, de sóhajt, nevet, sír és ami a legfontosabb: énekel. Ezt a különleges, ugyanakkor kihalófélben lévő hangszert szólaltatja meg a színpadon Bharat Bhushan Goswami, aki a legendás Mathura városában született, ahol – az indiai történetírás szerint – Krisna is meglátta a napvilágot. Apja és nagyapja is elismert zenésze volt a híres Radha Rani templomnak. Az éneklés mellett kezdett el játszani a Sarangi nevű, éneklő hangszeren.

Előbb Pandit Kanhaiya Lal tanította, majd a Benares iskola leghíresebb mestere Pt. Hanuman Prasad Mishra fogadott tanítványa lett. Egészen fiatalon az indiai klasszikus zenei rádió (All India Radio) zenészének szegődött, ahol a mai napig a legfoglalkoztatottabb sarangi előadó. Egyedülálló technikai tudásával és az érzelmek egész palettáját bemutatni képes játékstílusával hirdeti ennek az egyedi bélhúros hangszernek a szépségét abban a reményben, hogy a következő generációban is akad, aki továbbviszi ezt az évezredes hagyományt.

http://bharatbhushansarangi.com/


Sandip Bhattacharya
Tabla


fotó: Zafir Dániel ©


Különlegesen tiszta megszólalása miatt azt mondják, hogy Sandip tablája tényleg beszél. A Benares stílust tanulta 15 éven keresztül mestere, Pandit Ishwar Lal Misra segítségével, de emellett a Farukhabad és az Ajrada stílust is elsajátította.

Pakhawaj játékosként a világhíres Dagar család tagjait kísérte. Emellett számos más indiai ütőhangszeren is játszik, mint pl. dholak, naal, kanjeera, ghatam vagy a morsing, ami leginkább a mi dorombunkra hasonlít.

http://www.sandip-tabla.com/