A Bhairavi a Bhairav szenvedéllyel teli változata. Damodara (cca. 1625) idején a Bhairavi a mai Kafi that-hoz hasonlított (S R g m P D n). A 17. század második felében került bele a komal Dha hang és egy évszázaddal később már a ma ismert skála alapján játszották.

A Bhairavi, mind a zenészek, mind a közönség oldaláról a legkedveltebb hindusztáni rága. Gyakran zárul koncert a Rága Bhairavi thumri, dadra, vagy bhajan előadásával. Számos nagyszerű előadó rögzítette már hanghordozókon is ezt a rágát.

A Bhairavi-ban mindkét Re megtalálható. Thumri előadásokban kétfajta Dha, Ni és Ma is hallható. Ezeket a Bhairavikat általában más, Mishra, vagy Sindhi Bhairavi névvel illetik.

A Bhairavi rugalmas skálájának köszönhetően sok lehetőséget ad előadójának, hogy saját kifejezésmódját megmutathassa. Különösen érdekes, hogy a rengeteg ismert variáció és egyéni előadásmód ellenére a Bhairavi egy könnyen felismerhető rága, mely az egyéni interpretáció mellett nem veszíti el saját karakterét.

Bhairavi hallható dhrupad, dhamar, hori, tappa, ghazal stílusban, leggyakrabban pedig thumri és dadra előadásmódokban, legritkábban pedig khyal ének. A szövegtől függően sokfajta érzelmet hordozhat a romantikától az erotikáig, a szenvedélytől és odaadásig. Versei leginkább az elválás szenvedéssel-teli érzéséről szólnak.

emelkedő hangsor:
S R G m P D N  play
S R G m D N
S G m P D N
S G m D N
ereszkedő hangsor:
N D P m G R S
vadi:
Sa
samvadi:
Pa
idő:
tradicionálisan hajnali rága, ugyanakkor bármilyen időpontban játszható, mint a koncert lezárása.
rasa:
shringara, karuna, bhakti
jati:
sampurna-sampurna
that:
Bhairavi

 

Early Master at the Mandi Court Bhairavi Ragini: Folio from a Ragamala Series, ca. 1640–50 India (Mandi, Himachal Pradesh), Opaque watercolor, silver, gold and ink on paper; Page: 10 9/16 x 8 1/16 in. (26.8 x 20.5 cm) Image: 9 x 6 1/2 in. (22.9 x 16.5 cm) The Metropolitan Museum of Art, New York, Rogers Fund, 1958 (58.1.1) http://www.metmuseum.org/Collections/search-the-collections/37857

Bhairavi Ragini Ragamala ca. 1640–50
India (Mandi, Himachal Pradesh)