Vishnupur, azaz Visnu Isten városa Nyugat Bangálban található és valaha Kelet-India kulturális központja volt. A 19. század első felében Raghunath Singh Deo II, Vishnupur királya, a Delhibõl származó Senia muzsikust, Bahadur Khan-t nevezte ki az udvari zenészek vezetőjének, ezzel a klasszikus zenét is megpróbálta meghonosítani udvarában. Az uralkodó annyira szerette és tisztelte a klasszikus zenét, hogy kijelentette: bárki ingyen tanulhat Bahadur Khan-tól, akinek a szíve és a hangja a helyén van. A kor uralkodó zenei iskolája, a Senia Gharana dhrupad stílusa, Akbar császár udvari zenésze, Miyan Tansen leszármazási vonala volt. Ehhez tartozott Bahadur Khan is, aki nemcsak énekes volt, de ügyesen használt olyan hangszereket is, mint vína, rebab és surshingar. Elsõ tanítványa, Gadadhar Chakravorty volt, akit a Vishnupur Gharana megalapítójának tartanak és aki vokális és hangszeres zenei képzésben is részesült.

Az ő tanítványa volt Ram Shankar Bhattacharya, akinek legjelentősebb tanítványa Anantlal Bannerjee volt, aki t pedig két fia Ram Prasanna és Gopeswar követtek. Gopeswar Banerjee nemcsak udvari zenészként jeleskedett (Brudwan, Narajol és Mayurbranj udvarának is szolgálatában állt), de több zenei könyv (Sangeet Chandrika, Geet-Darpan, Geet-Praveshika, Sangeet Lahari) szerzője is volt.

Ram Prasanna Banerjee (1870-1928), Anantlal Banerjee idősebb fia, apját követően szitárjátékot tanult Sir Jotindra Tagore rádzsától, surbahar-játékot Nilmadev Chakravorty-tól (akinek Allauddin Khan, a Maihar Gharana alapítója is tanítványa volt) és Sajjad Mohammad-tól, és tappát Gopal Chandra Chakravorty-tól. Egy ideig Bahadur rádzsája, Narendra Nath Khan alkalmazásában állt, a rádzsa halála után pedig visszatért Vishnupur-ba, ahol megalapította az Anant Sangit Vidhyalay zeneművészeti iskolát.


Gokul Nag
(1908-1983)

gokul-nag

Ram Prasanna tanítványa volt Gokul Nag (1908-1983), aki a maga idejében az egyik legjobban tisztelt zenész volt Indiában.

Gokul Nag: Rága Jhinjhoti (1975)
play

Gokul Nag fia, Manilal Nag a mai napig igen aktív, különleges stílusáról és kifinomult technikájáról ismert szitárjátékos. Manilal Nag jelenleg Kalkuttában él és tanít. Számos állami és független művészeti alapítvány kitüntetettje.