Az indiai klasszikus zene sajátossága, hogy a teljesen egyedi stílusú zenészek alapvetően különböző interpretációi ellenére a zene alap-struktúrája, lényegében évszázadok óta nem változik. Ha valamely stílus nemcsak egy zenész sajátossága, hanem képes három generáción keresztül megőrizni egyediségét, akkor új gharana, vagyis új játékstílus születik. A manapság legelismertebb hangszeres gharanák története, legendái, neves zenészei:


Imdad Khani Gharana

imdad-khan
Imdad Khan

Egy teljesen új játékstílust és az ahhoz illeszkedő hangszereket (szitár és surbahar, shankar-gitár) kialakító gharana. Stílusát gayaki ang, azaz ‘énekléshez hasonló’-nak hívják.
A gharana mai kitűnőségei, az alapító, Imdad Khan unokája: Imrat Khan; illetve Vilayat Khan fia: Shujaat Khan és unokaöccse, Shahid Parvez; továbbá a teljesen egyedi játékstílust kialakító Rajeev Janardan, dr. Kamala Shankar és Budhaditya Mukherjee, akik Bimalendu Mukherjee-től, Enayat Khan tanítványától tanultak.


Indore Binkar Gharana

bande-ali-khan
Bande Ali Khan

Közel másfél évszázados múltra visszatekintő gharana. A gharana vezető zenésze, a teljesen sajátos játékstílusáról (jafferkhani baj) ismert Abdul Halim Jaffer Khan, valamint Vilayat Khan unokaöccse, Rais Khan.


Jaipur Senia Gharana

sadiq-ali-khan-asad-ali-khan
Asad Ali Khan

A múlt század egyik nagy sikerű gharanája. Zenészei Masid Khan, vagyis az első klasszikus szitár baj megalkotójának közvetlen leszármazottjának tekintik iskolájukat. A gharana mai képviselője, a Delhi Egyetem Zenei Tanszékének nyugdíjba vonult vezetője, Debu Choudhuri (több magyar zenész, Kozma András és Lantos Zoltán első mestere), valamint fia, Prateek Chaudhuri.


Maihar Gharana

allauddin-khan
Allauddin Khan

Fiatal, de igen nagy befolyású gharana, amely olyan zenei hírességeket adott a világnak mint Annapurna Devi, Pannalal Ghosh, Nikhil Banerjee, Ravi Shankar, vagy Ali Akbar Khan. Alapítója a legendás Baba Allauddin Khan.


Senia Bangash Gharana

hafiz-ali-khan
Hafiz Ali Khan

Az afgán rebabjátékot és az indiai klasszikus zenét ötvöző, a klasszikus sarodjátékot és a hangszert magát is megújító gharana. A gharana vezető zenészei Amjad Ali Khan és fiai Amaan Ali Bangash és Ayaan Ali Bangash.

 


Vishnupur Gharana

gokul-nag
Gokul Nag

Ritkán hallható, de nagyszerű zenészeket felvonultató gharana, melynek legjelentősebb mai képviselői a Kalkuttában élő Manilal Nag és leánya Mita Nag.