Az indiai zene, valamint az indiai kultúra megértéséhez elengedhetetlen, hogy az indiai gondolkozás sajátosságait megértsük. Az itt található interjúk által nem csak a zenészek saját életpályája, de az indiai gondolkodás mikéntje és zenéjének legfontosabb elemei is érhetővé válhatnak.

Rajeev Janardan

Az egyik legkitűnőbb szitárjátékos manapság. Nemcsak virtuozitása, de az abba rejtett kifinomult játékosság és a személyéből áradó érzelemgazdagság és állandó derű teszi őt nagyszerű zenésszé.

Dr. Kamala Shankar

Elbekkel család gyermekeként született a dél-indiai Tamil Naduban. Énekesnek tanult, majd később ő lett az Imdad Khani Gharana első gitárművésze és egy új, immár saját iskolává lett hangszer, a shankar-gitár megalkotója.

Shivkumar Sharma

Pandit Shiv Kumar Sharma több mint 50 éve koncertezik a világban. Egyedül az ő érdeme, hogy a korábban az indiai népzenében is csak elvétve hallható kasmíri Santur (cimbalom) a klasszikus színpadok hangszerévé – és ezen keresztül világhíressé – vált.

Amjad Ali Khan

Ustad Amjad Ali Khan napjaink egyik legtöbbet koncertező indiai zenésze. Hatodik generációját képviseli az ún. Senia Bangash Gharānā-nak. Hangszerével, a Sarod-dal, India egyik leghíresebb énekese, az 1589-ben elhunyt Miyan Tansen zenei hagyományának örököse. 2007 októberben adott koncertet a Trafóban az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat keretében.

N. Ravikiran

Klasszikus csodagyerek történet az övé. „Az egyik kezében sütemény, a másikban játék, körös körül pedig mikrofonok… és ez a gyermek minden kérdésre tudja a feleletet.” – így tudósított a Madrasz Zeneakadémia újságja 1969-ben, a két (!) éves Ravikiran meghallgatásáról. Később már a családi hagyománynak számító hangszerre koncentrál, arra a hangszerre, amelynek a neve összekötődik a sajátjával: Chitravina.

Bahauddin Dagar

A Dagar család 20. zenészgenerációját képviseli hangszerén, a rudra-vinán. Apja, Zia Mohiuddin Dagar a vina megújítója volt, aki a világ számos országában koncertezve ismertté tette ezt az ősi hangszert.

Hariprasad Chaurasia

Az egyik legnagyobb egyénisége napjaink hindusztáni klasszikus zenéjének. Több tekintetben megreformálója India ősi hangszerének, a bansuri-nak. Az interjú videón is megtekinthető, magyar felirattal.

A Dagar család 20. zenészgenerációját képviseli énekesként. Apja és nagybátyja alkotta formáció, a Dagar Brothers világhíressé tette ezt az ősi előadói rendszert.

Brabhu Edouard

A legendás Pandit Shankar Ghosh-tól tanult tablajátékot, hogy aztán olyan nagyságok kíséretében bizonyíthassa tudását, mint Hariprasada Chaurasia, Aashish Khan, vagy Lakshmi Shankar. Az interjú mellett egy tabla szólóval is megörvendeztetett minket a Tilos Rádió stúdiójában.

Kaushiki Chakrabarty

Kaushiki Chakrabarty 27 évesen szinte mindent elért, amiről indiai klasszikus zenész álmodhat. Országa minden jelentős komolyzenei díját besöpörte, Nyugaton pedig úgy ismerik, mint aki 25 évesen megnyerte a BBC Radio 3 World Music díját.

Vinode Pathak

Egy különleges tablajátékos, akinek családja a XI. századig vezeti vissza saját zenei hagyományát.

Sharan Rani

Ahogyan Indiában ismerik: Sarod Rani (“Sarod-Királynõ”), nemcsak az egyik legtapasztaltabb hindusztáni zenész, hanem egy ragyogó személyiség, aki 450 hangszerbõl álló különleges gyűjteményt adott az Indiai Nemzeti Múzeumnak.

Budhaditya Mukherjee

Napjaink egyik legtechnikásabb szitárosának tartják és az interjúból, többek közt, az is kiderül, hogy mi az alapja az indiai klasszikus zene előadásának.

Sudeshna Bhattacharya

A világhírű sarod maestro, Amjad Ali Khan tanítványa, aki számos indiai zenei díj kitüntetettje.

Charanjit Lal

A fiatalon elhunyt, világhírű tablás, Chatur Lal fia, aki nemcsak a zenében, de az indiai klasszikus zene háttér-tevékenységeiben is derekasan helyt áll.

Nikhil Banerjee

Ira Landgarten interjúja az “Isten Hangja” tiszteletnévvel illetett Nikhil Banerjee-vel, aki a Maihar Gharana kiemelkedő képességű szitárosa volt.

Arnab Chakrabarty

Arnab a Sarod legnagyobb mestereitől tanult, mint Pandit Brij Narayan, Pandit Buddhadev Das Gupta, és Kalyan Mukherjea professzor. Das Gupta és Mukherjea által Arnab egy elfogadott és fontos tagja lett a Shahjahanpur leszármazási láncnak. Arnab számos Indiában és az Egyesült Államokban készült film zenéjében működött közre, mint pl. a a 2005-ben Oscar-díjas Born into Brothels című. dokumentumfilm.

Dr. L. Subramaniam

A karnatikus és a nyugati komolyzenei hagyományt is jól ismerő zenész játszott Jean-Luc Pontyval, Stanley Clarke-kal, Mira Nair és Bernardo Bertolucci filmjeiben, s a sor még hosszan folytatható volna. Rendkívüli népszerűsége alighanem sokoldalúságának és nyitottságának köszönhető, annak, hogy gyökereit el nem engedve az európai zenei hagyományban is meg tudott kapaszkodni, s így alkotott olyan egyedi zenei világot, ami a föld minden táján megszólítja a hallgatókat.

Gundecha Brothers

A Gundecha Testvérek a világhíres Dhrupad énekes Ustad Zia Fariduddin Dagar, illetve a hagyományos Dhrupad hangszer, a Rudra-vína legismertebb mestere, Ustad Zia Mohiuddin Dagar tanítványai. Az interjúban mesélnek a Dhrupad történelméről, bemutatnak egy komplett Dhrupad rága felépítményt és egyenként bemutatják a Dhrupadban használatos díszítő elemeket is.

angol nyelven olvasható interjúk:

Rahim Fahimuddin Dagar

Ustad Rahim Fahimuddin Dagar 1927-ben született a radzsasztáni Alwar-ban. A dhrupad éneklés technikáit a család idősebb tagjaitól tanulta, míg végül õ maga lett saját családi tradíciójának legöregebb képviselője.

Irfan Zuberi interjúja

Rajshekhar Mansur

Pandit Rajshekhar Mansur, a híres Pt. Mallikarjun Mansur fia, a khyal stílusú Jaipur Gharana képviselője, az egyik legkülönlegesebb technikájú énekes is napjainkban.


Irfan Zuberi interjúja

Sabri Khan

Ustad Sabri Khan a sarangi-iskola, az ún. Moradabad Gharana képviselője. Fantasztikus szólista és kísérőzenész, aki 78 éves kora ellenére is sarangi és vokális szólókoncertjeivel kápráztatja el a közönséget.

Irfan Zuberi interjúja

Laxman Krishnarao Pandit

A legendás énekes, Pt. Krishnarao Shankar Pandit fia, aki a khyal stílusú Gwalior Gharana legidősebb zenésze, aki bár 70 éves elmúlt még mindig vállal koncerteket és lelkesen tanítja ezt a ritka énekstílust a tanítványainak, köztük lányának, Meeta Pandit-nak.

Irfan Zuberi interjúja