más néven:
Gulam Ali Gharana
Gulam Ali Sarod Gharana
Gulam Ali Bangash
Gharana


Gulam Bandigi Khan Bangash

Afganisztánból költözött Indiába, ahol Vishwanath Singh mahárádzsa lovardájában dolgozott. Korábban Rewa maharádzsájától, Kamakhya Prasad Singh-tõl tanult zenét. Nem volt profi zenész, de kabuli rebabon raga sangit-ot, azaz klasszikus zenét játszott az udvar katonazenekarában. Fiát, Gulam Ali Khan-t 10 éves korától kezdve tanította a rebabjátékra.


Gulam Ali Khan

Gulam Bandigi Khan fiát, Gulam Ali Khan-t, Vishwanath Singh maharádzsa gondjaira bízta. Vishwanath Singh kitűnõ zenész volt. Tanult dhrupadot, horit, dhamart és a rebab mellett játszott vinán is. Gulam Ali 25 éves volt, mikor apja meghalt. Gulam Ali ekkor már költõien használta hangszerét, úgyhogy a mahárádzsa útnak indította, hogy Indiaszerte koncertezve megörvendeztesse a hallgatóságot a “binhez hasonló játékstílusával” rebabon. Gwalior maharádzsája egy házat ajándékozott Gulam Alinak Gwalior belvárosában, aki attól kezdve az uralkodó udvari zenésze lett. Nanne Khan (-1907) Gulam Ali Khan legfiatalabb fia volt. Gwalior-ban nevelkedett és három fia született. Közülük a legismertebb zenész Hafiz Ali Khan lett.


Hafiz Ali Khan
(1882-1972)

hafiz-ali-khan

Hafiz Ali Khan: Rága Bilaskhani Todi (1968)
play

Nemcsak apjától, de nagybátyjától, Murad Ali Khan-tól is is tanult sarodjátékot. Ugyancsak tanította õt Wazir Khan, a Senia Rampur Gharana mestere is, innen ered a Senia Bangash Gharana elnevezés. De tanult még drupad-ot a mathura-i Ganeshilalji-tól és thumri-t Bhayya Ganpat Rao-tól. Gwalior uralkodójának udvari zenésze lett. 1952-ben megkapja a Sangeet Nathak Akademi Award-ot, majd 1953-tól maga is az Akadémia tagja lesz. 1960-ban megkapja a Padma Bhushan címet. A zenéjére nagy hatással volt a khyal stílus is, de ez a hatás valójában legismertebb fia, Amjad Ali Khan játékában teljesedett ki. Amjad ali Khan fiai Amaan Ali Bangash és Ayaan Ali Bangash már gyakran hallhatók a világ színpadain.


kapcsolódó anyagok:
Amjad Ali Khan interjú
Sudeshna Bhattacharya interjú

továbbhajózás:

Amjad Ali Khan és fiai
Sudeshna Bhattacharya