2018. február 4. vasárnap
Trafó, Budapest

Kala Ramnath Hegedű
Pandit Abhijit BanerjeeTabla

Egyszerre két világhíres zenész a Trafó színpadán.

Kala Ramnath családja a 20. század legnagyobb hegedűművészeit adta Észak-Indiában és Dél-Indiában egyaránt. Pandit Abhijit Banerjee már fiatalon olyan zenészek mellett szerzett megbecsülést, mint Nikhil Banerjee és Ravi Shankar.

fotó: Zafir Dániel ©


Kala Ramnath
Hegedű

fotó: Zafir Dániel ©

A Grammy-díjra jelölt hegedűművész, Kala Ramnath az indiai klasszikus zenét sokféleképp megújító családban született, mely a 20. század legnagyobb hegedűművészeit adta Észak- és Dél-Indiában egyaránt. Felmenői – amellett, hogy az elsők között kezdték használni a hegedűt a klasszikus zenében –, mind a hindusztáni (N. Rajam), mind a karnatikus (T.N. Krishnan) zenére nagy hatással voltak. 14 éves korában már Zakir Hussain dicsérte a játékát, ami érzelemgazdagságát a Pt. Jasraj mellett eltöltött tizenöt évben nyerte el. Játszott a Londoni Filharmonikus Zenekarral, valamint számos dzsessz és rocklegendával is.

http://kalaramnath.com/


Pandit Abhijit Banerjee
tabla

fotó: Zafir Dániel ©

Abhijit Banerjee olyan világhírű nagyságokat kísért már, mint Pt. Ravi Shankar, Pt. Nikhil Banerjee, Begum Parween Sultana, Pt. Jasraj, Pt Shiv Kumar Sharma, Dr. Balamuralikrishnan. Tabla szólójátékával számtalan fesztiválon kápráztatta el a közönséget, illetve számos szólólemeze jelent meg.

Egyike India legkreatívabb és legkeresettebb zenészeinek. A tabla mellett hindusztáni éneket és hegedűjátékot tanult. Később az egyik leghíresebb tanítványa lett India kiváló zenei gurujának Pandit Jnan Prakash Ghosh-nak. Alapítója a Dhwani Academy of Percussion intézményláncnak (Los Angeles, New York, Singapore és Kalkutta), ahol nemcsak a tehetséggondozás folyik, de az indiai klasszikus zene népszerűsítése is, sőt külön oktatási- és ösztöndíjprogramot dolgoztak ki látássérült gyermekek számára.

http://www.abhijitbanerjee.com/