5 DIMENZIÓS KONCERT

2019. szeptember 29., vasárnap
Trafó, Budapest 20.00

A multimédia segítségével kitágítjuk az érzékelésünk határait és amíg egy-egy konkrét, egzotikus Indiai helyszínhez köthető dallamot hallgatunk, mi magunk is elmerülünk a helyszín látványában, megérezzük illatát, meglátjuk fényeit. Igazi 5 dimenziós India élmény!

Ezeket a különlegesen rágákat mutatja be a két avatott szólista Poorvi Parikh és Pandit Bharat Bushan Goswami, akik az emberi énekhanggal és az emberi hanghoz nagyon hasonló szárangi nevű indiai hegedűvel szólaltatják meg a mágikus dallamokat.

Poorvi Parikh – ének
Bharat Bhushan Goswami – szárangi
Bhupinder Singh Chaggar – tabla

 
fotó: Zafir Dániel ©

A koncert közben rövid történeti és hangtani magyarázatokkal mutatjuk be az elhangzó rágákat.


Poorvi Parikh
ének


fotó: Zafir Dániel ©

A Kirana Gharana zenésze, amely az egyik legérzelemgazdagabb előadói iskola Indiában. Édesapja Pandit Arvind Parikh kezdte tanítani. Ustad Fayyaz Ahmed Khan, Ustad Niaz Ahmed Khan és Girija Devi énekesek mellett olyan világhírű zenészek is tanították, mint Ustad Vilayat Khan, Ustad Sultan Khan és Ustad Maskoor Ali Khan.


Bharat Bhushan Goswami 
szárangi


fotó: Zafir Dániel ©

A szárangi nem beszél, de sóhajt, nevet, sír és ami a legfontosabb: énekel. Bharat Bhushan Goswami a legendás Mathura városában született, ahol – az indiai történetírás szerint – Krisna is meglátta a napvilágot. Apja és nagyapja is elismert zenésze volt a híres Radha Rani templomnak. Az éneklés mellett kezdett el játszani szárangin.

http://bharatbhushansarangi.com/


Bhupinder Singh Chaggar
tabla


fotó: Zafir Dániel ©

Bhupinder Singh Chaggar egyik legkitűnőbb tanítványa Pt. Sharda Sahai-nak, a Benares tabla Gharana nagymesterének. A több évtized gyakorlással és koncertezéssel nemcsak Európa, de India egyik elismert tabla-szólistája lett.

http://www.bhupinderchaggar.com