2009. november 7.
Trafó, Budapest

Pandit Shivkumar Sharma, az indiai klasszikus zene
egyik legnagyobb világsztárja először Magyarországon!


fotó: Zafir Dániel ©


Pandit Shivkumar Sharma és Rahul Sharma
a Santur legendája valamint fia és tanítványa
Mukundraj DeoTabla

 
fotó: Zafir Dániel ©

19.15-től A Lélek Hangja című díjnyertes indiai dokumentumfilmet vetítettük magyar felirattal!

Pandit Shivkumar Sharma több, mint 50 éve koncertezik a világban, de ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon jár. Ő az első indiai zenész, aki a kashmíri Santur-t (cimbalom) a klasszikus színpadok hangszerévé és ezen keresztül világhíressé tette. Az esten fiával, a hangszer ifjú csillagával, Rahul Sharmával együtt lép fel.

fotó: Zafir Dániel ©

Pandit Shivkumar Sharma, aki első koncertjét adja most Magyarországon, egy teljesen új dimenzióba helyezte a hangszeres zenét. Több, mint 50 évnyi folyamatos színpadi szereplése emberek millióival szerettette meg az Indiai Klasszikus Zenét. Olyan nagyszerű fúziós zenét játszó zenekarokkal is színpadra lépett, mint például a Shakti. Koncertjei a magas szintű technikai tudás és a spontán kreativitás briliáns kombinációi, amely nagyon könnyen magával ragadja az európai hallgatóságot is a rágákat lezáró hosszú extázisba. Koncertjei mind a kiművelt hallgatóságnak, zenészeknek, zenekritikusoknak, mind pedig az indiai zenében nem annyira jártas hallgatóságnak is hatalmas élményt nyújtanak.

Számos nemzeti és nemzetközi díjat nyert: Baltimore városának Tiszteletbeli Polgára, USA (1985), Sangeet Natak Academy Award (1986), Maharashtra Gaurav Puraskar (1990), a Jammu Egyetem Tiszteletbeli Doktora (1991) Padmashree (1991), Ustad Hafiz Ali Khan Award (1998), and Padma Vibhushan (2001).

http://www.santoor.com/

http://www.rahulsantoor.com