2009. március 28.
Trafó, Budapest

N. Ravikiran Chitravina
Dr. Trichy SankaranMrdangam

 
fotó: Zafir Dániel ©N. Ravikiran
Chitravina


fotó: Zafir Dániel ©

A Madraszban (Tamil Nadu, India) élő Chitravina N. Ravikiran a Karnatikus zene leghíresebb zenésze és zeneszerzője. Már két eves korában elkápráztatta a közönséget, hiszen képes volt számos rágát felismerni. Édesapjától, Narasimhan-tól kezdett tanulni. 1972-ben, énekesként mutatkozott be először a színpadon. Nem sokkal ezután a Madrasz Zeneakadémia professzorait bűvölte el azzal, hogy képes volt beazonosítani 325 rágát (hangsor) és 175 tálát (ritmusciklus). Ekkor kapta az “India Mozartja” becenevet. A legismertebb és legvirtuózabb Chitravina (21 húros ősi indiai hangszer) játékos, akit az Ausztrál Nemzeti Rádió a világ legnagyszerűbb slide zenészeként jellemzett. Ravikiran saját hangszere mellett mesterien játszik az ugyancsak slide Hawaiian gitáron is.

Ravikiran számos zenei könyv szerzője, valamint a nemzetközileg elismert zeneszerző, kinek nevéhez számos új raga életrehívása is kötődik. Dolgozott a BBC Filharmonikusaival és a Cleveland Orchestra-val is.

http://www.ravikiranmusic.com

 


Dr. Trichy Sankaran
Mrdangam


fotó: Zafir Dániel ©

Dr. Trichy Sankaran világhírű ütőhangszeres, az indiai klasszikus zene tudósa és zeneszerző. Több mint 50 éve ad karnatikus zenei koncerteket, játszott India legkiemelkedőbb művészeivel. Hagyományos fellépései mellett előad gamelán, jazz, elektronikus és különböző afrikai zenekarokban.

http://www.trichysankaran.com